Language
EN | MS |

Punca inkontinen

Pelajari tentang puncanya

Ada baiknya untuk anda pelajari punca masalah yang menimpa orang tersayang anda. Ini akan membantu anda memahami simptom orang tersayang dengan lebih baik supaya anda boleh memberi penjagaan sebaik mungkin kepada mereka.
 
Sekiranya anda masih belum mengenal pasti jenis inkontinen yang mereka alami, anda boleh membaca mengenai perbezaan jenis inkontinen di sini.

Bagaimana sistem urinari berfungsi

Punca boleh menjejaskan sistem urinari badan secara menyeluruh. Mari kita lihat secara ringkas bagaimana ia berfungsi. Diharapkan penerangan berikut membantu anda memahami mengapa ada kalanya ia boleh jadi rosak. 
 
Buah pinggang anda menapis sisa makanan daripada darah anda. Ia kemudiannya mencampurkannya dengan air dan produk sisa lain untuk membentuk air kencing, yang akan dihantar melalui tiub ke pundi kencing anda. Air kencing dikeluarkan dari buah pinggang melalui ureter lalu disimpan sementara dalam pundi kencing, iaitu kantung otot yang boleh mengembang. Otot-otot di sekeliling uretra yang berada di bawah fasa pengosongan akan kendur dan memastikan uretra kekal terbuka. Untuk mengekalkan kontinen, kita memerlukan sokongan daripada otot lantai pelvis dan otot sfinkter. Otot-otot yang penting ini membantu dalam kontinen urinari dan tinja.

Mengapakah sistem urinari boleh menjadi rosak?

Masalah tidak berpunca daripada satu sebab sahaja, tetapi dipengaruhi oleh faktor berpelbagai. Rujuk senarai yang kami sediakan di bawah.
Sebab-sebab am
  • Kemerosotan otot lantai pelvis. Otot-otot ini bertindak menutup uretra dengan rapat. Namun apabila ia hilang kekuatan dan fungsi sokongannya, maka masalah akan timbul. Aktiviti mudah seperti ketawa, batuk, mengangkat atau berlari, boleh menyebabkan kebocoran kencing.

  • Jangkitan urinari. Ia boleh menjurus kepada berlakunya hipersensitiviti pundi kencing. Ini berlaku apabila pundi kencing memberi isyarat salah kepada badan yang ia perlu dikosongkan – dengan – segera walaupun pada hakikatnya ia masih belum penuh sepenuhnya. Pundi kencing tidak lagi hipersensitif apabila jangkitan dirawat atau telah sembuh.

  • Berat badan berlebihan. Ini boleh memberi tekanan tambahan pada otot perut dan pelvis, yang kemudiannya menjurus kepada berlakunya masalah .

  • Ubat-ubatan. Inkontinen boleh berlaku disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan tertentu. Sesetengah ubat-ubatan adalah sifat diuretik yang menyebabkan seseorang itu tidak dapat menahan gesaan untuk membuang air kecil dengan lebih kerap. 

  • Gangguan pundi kencing neurologi  - Ini boleh disebabkan oleh strok, demensia, diabetes, Parkinson, Sklerosis Berbilang atau kecederaan otak. Gangguan sedemikian merosakkan atau mengganggu laluan saraf. Ia menafikan penghantaran isyarat betul dari otak ke pundi kencing. 
Sebab-sebab bagi golongan wanita
  • Kehamilan/bersalin. Berat tambahan yang dipikul oleh seseorang wanita sewaktu mengandung boleh memberi tekanan pada otot lantai pelvis, ligamen dan pundi kencing. Semasa kehamilan, hormon yang dirembeskan memberi kesan pada tisu dan otot-otot di dalam badan, sekaligus membolehkan ia mengembang apabila bayi membesar. Ini menjadikan otot-otot lantai pelvis lebih lembut dan licin untuk memudahkan wanita itu bersalin. Namun, keadaan ini juga boleh menyukarkan otot dan ligamen untuk mengekalkan organ lantai pelvis di tempatnya. Otot lantai dan ligamen pelvis juga meregang semasa bersalin dan ada kalanya mengakibatkan tisu-tisu menjadi longgar secara berkekalan. Inilah sebabnya kehamilan dan kelahiran bayi mendatangkan risiko .

  • . Di ambang menopaus, tahap estrogen akan menurun dan beransur menjadi lemah. Ini menyebabkan sesetengah wanita tidak dapat mengawal pundi kencing dengan baik.  
Sebab-sebab bagi golongan lelaki
  • yang membesar. Ini boleh melambatkan, ataupun menghentikan saluran air kencing. Keadaan ini sering membawa kepada situasi “terdesak untuk ke bilik air secara tiba-tiba”.

  • Pembedahan prostat. Sekiranya otot-otot yang mengawal aliran air kencing rosak semasa pembedahan prostat, ini boleh menyebabkan tekanan urinari. Ia merupakan kebocoran yang tidak disengajakan, biasanya berlaku apabila anda ketawa, batuk atau melakukan aktiviti fizikal tertentu.
 
Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang punca-punca inkontinen, berbincanglah dengan doktor anda. Ketahui apa yang boleh anda lakukan untuk membantu orang tersayang.